Blog

Kosten wordpress website laten maken

De prijs van jouw website bepalen is geen gemakkelijke. We gaan je in dit artikel de verschillende bouwprofielen beschrijven zodat je zelf kan bepalen wat een WordPress website voor jou gaat kosten.

Digitalisering Meceda

CMS WordPress

Als we het hebben over een Content Management Systeem (CMS) is WordPress het meest gebruikte CMS Systeem ter wereld (65,2 procent). Het is 27 mei 2003 ontwikkeld als blogplatform door Matthew Mullenweg en is sinds 2005 in gebruik door webdesigners vanwege de toevoeging van het templatesysteem. Wereldwijd draait 42,6 procent van alle websites op WordPress.

WordPress is voor zowel grote als kleine bedrijven en alles wat daar tussenin zit uitermate geschikt. In dit artikel geven we het antwoord op de volgende vraag: wat zijn de kosten voor het laten maken van een WordPress website?

Bouw je zelf een WordPress website, dan ben je voor een paar tientjes klaar. Wanneer je het laat maken door een hobbyist of ZZP’er dan kost je dat, afhankelijk van al je maatwerk, tussen de 199 en 2.000 euro.

Wanneer je contact opneemt met een webdesignbureau of online marketing bureau, dan zijn er meestal twee opties. Wordt er gebruik gemaakt van een standaard template of van een template kit waarin voor jouw maatwerk wordt gedaan, dan kost het bij een webdesignbureau tussen de 2.000 en 6.000 euro.

Als je een wat complexere website met maatwerk functionaliteiten nodig hebt, begin je vanaf 4000 euro en kan dit oplopen tot wel 10.000 – 30.000 euro. Laat je een volledige nieuw WordPress template maken, dan ben je bij webdesignbureaus tussen de 6.000 en 12.000 euro kwijt. Met eventuele maatwerk opties zoals XML-koppelingen of API-koppelingen kan dit verder oplopen tot 25.000 – 40.000 euro.

illustratie van WordPress dashboard

Wat kost een WordPress website?

De prijs van jouw website bepalen is geen gemakkelijke. Het antwoord wordt onder andere bepaald door jouw persoonlijke of zakelijke wensen. Hoeveel pagina’s heb je nodig? Hoe professioneel wil je het laten maken en wie gaat het bouwen? We gaan je in dit artikel de verschillende bouwprofielen beschrijven zodat je zelf kan bepalen wat een WordPress website voor jou gaat kosten.

illustratie van WordPress dashboard

Zelf een WordPress site bouwen?

Wie gaat het bouwen?

Zoals de titel al aangeeft, ga jij zelf een nieuwe WordPress website maken. De blogger of ondernemer die de touwtjes in eigen handen houdt, ondanks dat je geen designer / webdesigner bent.

  • Je controleert eerst of je domeinnaam nog beschikbaar is. In het geval van een .nl domein kan je dit doen bij SIDN. Voor internationale extensies zoals een .com kan je dit doen bij WHOIS of simpelweg bij elke domein-/hostingprovider.
  • Je regelt je WordPress hosting bij een hostingprovider die de WordPress installatie al voor je regelt. In feite huur je hier een stukje harde schijfruimte, die altijd met internet verbonden is voor je WordPress site en je e-mail.
  • Je zoekt een WordPress thema uit en deze installeer je. (Plug-and-Play)
  • Je past het design/ontwerp aan, plaatst afbeeldingen, teksten aan en eventueel optimaliseer je de lokale SEO-strategie om beter vindbaar te worden en aan te sluiten op het algoritme van Google. (Meer weten over SEO?)

Wat zijn de voordelen?

Het enige voordeel hiervan is prijs. Een domein kost je meestal maar 10 euro, hosting 70 euro, een WordPress thema is gratis of je hebt een betaald thema voor circa 50 euro.

Wat zijn de nadelen?

  • Het kan je best wat tijd kosten om de basis goed onder de knie te krijgen om een professionele WordPress website te maken.
  • Het resultaat is mijlenver van wat webdesignbureaus opleveren.
  • Het zal er waarschijnlijk voor de buitenwereld niet professioneel uit zien. Voor jezelf is het misschien wel een hele mooie website!
  • Waarschijnlijk zal het niet matchen met de uitstraling van je bedrijf of organisatie.
  • Natuurlijk moet je de website ook zelf onderhouden.

De prijs van jouw WordPress website:

Ongeveer rond de 200 euro eenmalig en jaarlijks 100 euro herhalend voor de webhosting.

Je laat je website bouwen door een hobbyist of ZZP’er?

Wie gaat het bouwen
Freelancers, thuiswerkers, zolderpiraten, ZZP’ers (geef het een naam), ze zullen meestal wat beter en sneller zijn dan wanneer je zelf aan de slag gaat. De hobbyist/ zolderpiraat heeft waarschijnlijk wat uurtjes na zijn werk over en knutselt avonds met een thema jouw website in elkaar.

Wat krijg je?
Je gaat waarschijnlijk kiezen uit het aanbod op Themeforest.net. De freelancer heeft, gezien zijn ervaring, waarschijnlijk al een voorkeur en je krijgt dan vaak de mogelijkheid om te kiezen voor een template van een thema. (Klinkt lekker verwarrend | Opbouw: WordPress – Thema – Template). Het gekozen template is gemaakt door de makers van het thema en wordt aangepast naar jouw eigen kleuren (huisstijl) en wordt gevuld met jouw afbeeldingen en teksten.

Ook in deze templates is een vorm van maatwerk mogelijk met betrekking tot design en functionaliteiten. En als je een wat ervaren freelancer hebt gevonden, kan je het dus meer bij je eigen uitstraling krijgen.

illustratie van WordPress dashboard

Wat zijn de voordelen?

  • Het is meestal niet al te duur, de hobbyist kost ongeveer 25 euro per uur en een ZZP’er begint meestal bij 35 a 40 euro per uur om een website te laten maken in WordPress.

Wat zijn de nadelen?

  • Je krijgt meestal niet een professionele website.
  • Meestal zijn deze websites gefocust op een mooi plaatje zodat je goed voor de dag komt.
  • Technisch zijn het meestal niet de beste WordPress websites, vanwege het hoge gebruik aan plug-ins om functionaliteiten toe te voegen.
  • Op het gebied van zoekmachine optimalisatie (SEO) is er weinig toegepast, waardoor Google jouw website moeilijk kan vinden. (Meer weten over SEO?)

De prijs van jouw WordPress website:

Als je een basis WordPress website laat bouwen liggen de kosten tussen de 250 en 1.000 euro, dit ligt voornamelijk aan de tijd die je zelf besteed in het vullen van pagina’s en het invullen van afbeeldingen. De basis heb je dan in ieder geval staan. Heb je toch meer maatwerk nodig en heb je een ervaren freelancer gevonden, dan ligt de prijs tussen de 1000 – 2000 euro.

Je krijgt dan meer maatwerk en je hebt in ieder geval de kans om een professionele website te laten maken voor jouw bedrijf.

Professionele websites worden gemaakt door webdesign bureaus.

Wie gaat het bouwen
Wanneer je een webdesignbureau inschakelt, krijg je te maken met een team. Werk je met een klein bureau dan heb je te maken met twee tot drie medewerkers. Een gemiddeld bureau heeft een team van tussen de 7 en 14 medewerkers en de grotere bureaus hebben vaak een team richting de 20 á 40+ medewerkers. Meestal hebben ze vanaf 10 medewerkers een specialist voor ieder deelgebied.

Wat krijg je?
Je krijgt bij bureaus meestal twee opties voor het laten maken van je WordPress website.

  • Je nieuwe website wordt gemaakt op basis van een bestaand template met diverse designaanpassingen op maat.
  • Je website gaat eerst een design proces in met een Wireframe waarin een User Interface en User Experience wordt gemaakt. Vervolgens wordt naar aanleiding van deze ontwerpen in design software zoals Adobe XD het ontwerp gemaakt op basis van jouw huisstijl.

In beide gevallen bepaalt de hoeveelheid maatwerk zoals zoekfilters, calculatoren of registratiesystemen een belangrijke rol. Dit soort maatwerk systemen worden meestal zonder plug-ins of bestaande code handmatig geprogrammeerd. Verder wordt er voor dit soort websites eerder nagedacht over marketing strategieën en worden er vaak brainstormsessies georganiseerd met vakspecialisten om de juiste “klant reis” ook wel Customer Journey te vinden.

illustratie van WordPress dashboard

Wat zijn de voordelen?

  • Je krijgt een op maat gemaakte professionele website die aansluit bij je online marketing strategie.
  • Je website is geoptimaliseerd voor zoekmachine marketing (SEO). Het gaat dan onder andere over een pagespeed score boven de 85 op Google PageSpeed Insights, voldoende keywords in je teksten waar je op kan ranken in GoogleSearch en natuurlijk moet het geschreven zijn om de bezoeker enthousiast te maken. (Meer weten over SEO?)
  • Ze regelen bijna altijd een hosting pakket of server (VPS / DS) die volledig is afgestemd op jouw website en het aantal bezoekers.
  • Je website wordt vaak maandelijks onderhouden om ervoor te zorgen dat je investering goed blijft functioneren.

Wat zijn de nadelen?

  • Vanwege de kennis, ervaring en de volledige aanpak met meerdere specialisten kom je eerder uit op een hoger prijskaartje.

De prijs van jouw WordPress website:

Wanneer je de keuze maakt voor type 1, dan liggen de kosten tussen de 2.000 en 6.000 euro.

Kies je voor een maatwerk website met een designproces waardoor er een uniek thema wordt ontwikkeld die speciaal voor jou gemaakt wordt, dan ligt de prijs rond de 10.000 euro. Wil je graag wat extra functies zoals meertalig, XML-koppeling of API-koppeling, dan lopen de kosten richting al snel richting de 12.000 euro. Heb je nog wat meer functionaliteiten nodig, dan kan je gemakkelijk richting de 15.000 tot 30.000 gaan denken.

Vaak komt het met deze budgetten voor dat er veranderd wordt van framework, ontwikkelaars kijken dan naar een framework zoals Ruby on Rails.

Website laten maken door Meceda?

Wij maken moderne websites en schrijven SEO teksten zodat jij er online goed bij staat. Binnen een paar dagen ben je online zodat je de website zelf kunt aanpassen. Wanneer jij daar geen tijd voor hebt, nemen wij dit voor je uit handen.

Digitalisering Meceda

Veelgestelde vragen

Sinds 2011 zijn we al actief als webdesigners en hebben al meer dan 940 bedrijven een website door ons laten maken. Je kan dus zeggen dat we al wat ervaring hebben. Wanneer je bij ons een website laten maken ziet het er niet alleen goed uit, de content is ook in orde!

We zijn voornamelijk actief in het MKB (5 tot 200 medewerkers), gemeentes en overheidsinstellingen. Ook wanneer je niet in deze doelgroep valt, kan je uiteraard bij ons een website laten maken

Haast en spoed is zelden goed, maar wanneer het moet doen we ons uiterste best. We werken met korte communicatielijnen en kunnen daardoor snel schakelen. Een wijziging in de content kan binnen 24 uur verwerkt zijn!

Je kunt bij ons een website laten maken die in een week online kan zijn maar we kunnen er ook 3 tot 6 maanden over doen. Dit ligt voornamelijk aan jouw eigen wensen.

Wij kunnen je nieuwe website snel en professioneel opleveren. Je krijgt een kwalitatief hoogstaande website waarmee je een aantal jaar vooruit kunt. Dit geldt voor alle producten die we leveren. Je nieuwe website is snel, geoptimaliseerd en is volledig mobiel geschikt.