Over de noodzaak van goede website beveiliging

Als je jezelf de vraag moet stellen: ‘ben ik gehackt?’ Dan ben je waarschijnlijk al te laat. We vertellen je alles over goede en slechte website beveiliging. Lees snel verder.

Ontwerp-meceda-illustraties-hosting

Ben ik gehackt? Over de noodzaak van goede website beveiliging

In een tijd waarin cyberaanvallen de orde van de dag zijn, is het cruciaal om te weten of je website beveiliging op orde is. Als je jezelf de vraag moet stellen: ‘ben ik gehackt?’ dan is het kwaad waarschijnlijk al geschiet. Hoe voorkom je dat jouw website gehackt wordt en wat zijn de eerste tekenen dat kwaadwillende het op jouw site gemunt hebben? We vertellen je er alles over én bieden je de optimale bescherming tegen hackers. Lees snel verder.

Hoe weet ik of mijn website gehackt is?

Je hele website ligt overhoop en/of er worden producten en diensten op aangeboden die niet van jou zijn. Dit zijn de overduidelijke signalen dat je website ten prooi is gevallen aan hackers. Maar soms kunnen de tekenen ook zo subtiel zijn dat je het in eerste instantie niet eens door hebt dat je gehackt bent. Hoe weet je of je website gehackt is?

  • Onverklaarbare wijzigingen in website-inhoud

Hackers laten soms hun sporen na door de inhoud van je website te wijzigen. Dit kan variëren van subtiele aanpassingen tot het plaatsen van ongewenste inhoud zoals spam of kwaadaardige code.

  • Langzame laadtijden of onbereikbaarheid

Als je website plotseling trager laadt dan normaal of helemaal niet bereikbaar is, kan dit een teken zijn van een Distributed Denial of Service (DDoS) aanval, waarbij je server wordt overladen met verkeer bedoeld om je systeem te overweldigen en offline te halen.

  • Onverklaarde wijzigingen in bestanden

Houd je bestanden in de gaten voor recente wijzigingen die niet door jou zijn gedaan. Hackers kunnen bestanden wijzigen of nieuwe bestanden toevoegen om toegang te krijgen of je website te gebruiken voor kwaadaardige doeleinden.

  • Waarschuwingen van beveiligingstools

Goede beveiligingstools zijn je eerste verdedigingslinie. Ze kunnen afwijkingen detecteren en je waarschuwen voor potentiële inbreuken. Ontvang jij meldingen van je beveiligingssysteem? Neem deze dan zeker serieus.

  • Ongebruikelijke activiteit in serverlogs

Je serverlogs bevatten de digitale voetafdrukken van iedereen die je site bezoekt. Een plotselinge piek in verkeer, vooral van onbekende locaties, of onverklaarbare verzoeken kunnen duiden op een inbraakpoging. Kijk uit naar ongeautoriseerde toegangspogingen of verdachte patronen die kunnen wijzen op een aanval.

  • Klachten van klanten of gebruikers

Feedback van gebruikers kan soms de eerste indicatie zijn dat er iets mis is. Als klanten ongebruikelijk gedrag melden, zoals redirects naar vreemde websites of waarschuwingen van hun antivirusprogramma’s, is het tijd voor actie.

 

Illustratie Meceda beveiliging

De basisprincipes van websitebeveiliging

Als het gaat om je website, is veiligheid net zo belangrijk als het ontwerp of de content. Het laatste wat je wilt, is dat jouw site een makkelijk doelwit wordt voor hackers. Er zijn een aantal basisbeginselen van websitebeveiliging waar elke website aan zou moeten voldoen.

SSL-certificaten
SSL-certificaten zijn de basis van een veilige internetverbinding en essentieel voor het beschermen van gevoelige gegevensuitwisseling. Dit digitale certificaat zorgt voor een versleutelde verbinding tussen de webserver en de browser van de bezoeker, waardoor het voor hackers veel moeilijker wordt om belangrijke informatie zoals wachtwoorden en creditcardnummers te onderscheppen. Het herkenbare groene slotje naast je URL is niet alleen een teken van beveiliging voor jou, maar ook een vertrouwenssignaal voor je bezoekers, wat aangeeft dat hun gegevens veilig zijn op jouw site.

Sterke wachtwoorden met tweefactorauthenticatie (2FA)
Gebruik unieke en complexe wachtwoorden voor alle accounts die met je website te maken hebben. Het is een simpele stap die een groot verschil maakt. Voeg een extra beveiligingslaag toe door tweefactorauthenticatie toe te passen. Met 2FA heb je naast je wachtwoord nog een code nodig die naar je telefoon wordt gestuurd. Dit maakt het veel lastiger voor ongewenste bezoekers om binnen te komen.

Blijf up-to-date
Het regelmatig updaten van je websiteplatform en plug-ins is cruciaal om veiligheidslekken te dichten. Hackers richten zich vaak op verouderde systemen, dus door bij te blijven met de nieuwste softwareversies bouw je een sterkere verdediging op tegen inbreuken. Een up-to-date website is minder kwetsbaar en houdt zowel gebruikersgegevens als je reputatie veilig.

Firewall en scans
Een goede firewall houdt veel aanvallen tegen voordat ze schade kunnen aanrichten. Door deze te koppelen aan regelmatige scans, versterk je de verdediging door actief te zoeken naar en het elimineren van malware die mogelijk onopgemerkt is binnengedrongen. Samen vormen ze een effectieve strategie om de integriteit van je website continu te handhaven.

Back-ups
Het maken van regelmatige back-ups is een essentiële veiligheidsmaatregel voor elke websitebeheerder. Mocht er iets misgaan, zoals een hack of een technisch probleem, dan kun je met een back-up je website snel herstellen naar een werkende versie. Zo minimaliseer je downtime en bescherm je niet alleen je content, maar ook de ervaring van je gebruikers.

De risico's van onvoldoende beveiligde websites

Hackers zijn altijd op zoek naar kwetsbare doelwitten en een website zonder stevige beveiliging is een makkelijke prooi. Veelvoorkomende acties die hackers gebruiken zijn:

  • Malware: dit is kwaadaardige software die ontworpen is om schade aan te richten of ongeautoriseerde toegang tot je systeem te krijgen. Het kan je website infecteren en zich verspreiden naar de apparaten van bezoekers.
  • Phishing aanvallen: dit zijn pogingen om gevoelige informatie zoals wachtwoorden en creditcardnummers te stelen door zich voor te doen als een betrouwbare entiteit in elektronische communicatie. Ze kunnen via je website plaatsvinden als hackers erin slagen kwaadaardige code in te voegen.
  • DDoS-aanvallen: (Distributed Denial of Service) deze zijn bedoeld om je website te overweldigen met verkeer tot het punt waarop het niet meer beschikbaar is voor legitieme gebruikers. Dit kan leiden tot aanzienlijke downtime en verlies van inkomsten. 

Een slechte websitebeveiliging kan leiden tot ernstige datalekken, waarbij gevoelige informatie in de verkeerde handen valt. Dit risico brengt niet alleen financiële verliezen en juridische complicaties met zich mee, maar kan ook de reputatie van je bedrijf ernstig schaden.

Illustratie Meceda beveiliging

Een veilige website is een website die voldoet aan de Europese regelgeving. Dit betekent dat de website niet alleen moet beschermen tegen bovengenoemde cyberdreigingen, maar ook moet zorgen voor naleving van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Dit houdt in dat er correct omgegaan moet worden met persoonsgegevens, er transparantie moet zijn over het gebruik van cookies en bezoekers de controle moeten hebben over hun eigen data. Voldoen aan deze regels beschermt niet alleen de privacy van je gebruikers, maar draagt ook bij aan de betrouwbaarheid en integriteit van je bedrijf.

 Het opbouwen van vertrouwen bij klanten kost namelijk tijd en moeite; dat vertrouwen verliezen door een beveiligingsfout kan desastreuze gevolgen hebben. Klanten die gaan twijfelen aan de betrouwbaarheid van een bedrijf, kunnen besluiten hun zaken elders te doen, wat een blijvende impact heeft op het merk en de financiële gezondheid van je bedrijf.

Ik ben gehackt en nu?

Als je merkt dat je website gehackt is, is het zaak om kalm te blijven en snel te handelen. Haal je website meteen offline om te voorkomen dat het probleem erger wordt. Neem contact op met je hostingprovider; zij kunnen helpen bij de eerste stappen. Scan, of laat je website scannen op malware en zorg ervoor dat je alle wachtwoorden wijzigt, met een extra focus op de beheeraccounts. Voeg tweefactorauthenticatie toe en zorg ervoor dat al je software up-to-date is om eventuele beveiligingslekken te dichten. Wordt er niet op tijd geüpdate, dan blijft de ‘achterdeur’ open staan met alle beveiligingsrisico’s van dien.

Voorkomen is beter dan genezen, daarom bieden wij al onze klanten een premium websitebeheer pakket aan. Zo zorg je dat jouw website optimaal beveiligd is en je hackers buiten de deur houdt.

Illustratie blog Meceda 404 foutmelding

Het websitebeheer pakket van Meceda: een must

Niet alleen grote websites, maar ook kleine websites worden regelmatig gehackt. Daarom bieden wij al onze klanten verschillende beheerpakketten aan. Met Meceda’s hosting en technisch beheer is je website altijd snel, veilig en up-to-date; volledig ontzorgd altijd veilig online, dat is Meceda.

Veelgestelde vragen

Als je website gehackt is, zet hem dan direct offline om verdere schade te voorkomen. Verander alle wachtwoorden, scan op malware en verwijder deze. Update je website, plug-ins en thema’s naar de nieuwste versies. Neem contact op met je hostingprovider voor assistentie.

Zonder SSL-certificaat is de verbinding tussen je website en je bezoekers niet versleuteld, waardoor gevoelige informatie zoals wachtwoorden en creditcardgegevens kwetsbaar is voor onderschepping door hackers. Dit kan leiden tot beveiligingsrisico’s voor je gebruikers en kan ook je zoekmachine ranking negatief beïnvloeden, aangezien browsers en zoekmachines beveiligde sites prioriteren.

Tweefactorauthenticatie (2FA) is niet wettelijk verplicht, maar het is een sterk aanbevolen beveiligingsmaatregel. Door een extra laag beveiliging toe te voegen boven op je wachtwoord, maakt 2FA het veel moeilijker voor onbevoegden om toegang te krijgen tot je accounts.

Goede websitebeveiliging, zoals een SSL-certificaat, beïnvloed je SEO-ranking positief omdat zoekmachines zoals Google veilige websites prioriteren in hun zoekresultaten. Websites zonder SSL-certificaat kunnen als ‘niet veilig’ worden gemarkeerd, wat bezoekers kan afschrikken en je bouncepercentage kan verhogen. Daarnaast kan het hebben van malware op je site leiden tot een daling in ranking of zelfs een blacklist-status.