Wat is Local SEO

Verbeter je lokale vindbaarheid met Local SEO 

Local SEO, of lokale zoekmachine optimalisatie, richt zich op het verbeteren van de zichtbaarheid van je bedrijf in lokale zoekresultaten. Hoewel veel bedrijven het belang van Local SEO erkennen, worden nog lang niet alle kansen benut. In dit artikel leggen we uit waarom Local SEO cruciaal is voor je onderneming en geven we je zeven praktische tips om je lokale vindbaarheid te maximaliseren.

Ontwerp Meceda illustraties blob

Waarom is lokale SEO belangrijk?

Lokale SEO is belangrijk voor bedrijven vanwege het toenemende aantal zoekopdrachten vanaf verschillende locaties, vooral via mobiele apparaten. Google streeft ernaar gebruikers de beste resultaten tonen, waarbij locatie een steeds belangrijkere rol speelt. Steeds meer mensen gebruiken voice search op hun mobiele telefoons, vaak gericht op lokale content. Denk aan iemand die onderweg een garage of kledingwinkel zoekt. Door lokale SEO te gebruiken, ben je beter voorbereid op de toename van spraakgestuurde zoekopdrachten. 

Lokale SEO trekt bezoekers aan die specifiek op zoek zijn naar jouw diensten in de buurt. Iemand die bijvoorbeeld zoekt naar een restaurant in Dordrecht wil daar ook daadwerkelijk heen. Zoekmachines zoals Google gebruiken geavanceerde algoritmen om de meest relevante informatie te tonen. Bedrijven krijgen voorrang in zoekresultaten als ze aansluiten bij de locatie van de gebruiker, zoals een garage voor iemand met autopech in de buurt. 

Wat is Local SEO?

Local SEO optimaliseert je website voor lokaal georiënteerde zoekwoorden en termen. Het stijgende gebruik van mobiele telefoons maakt het voor Google makkelijker om de locatie van gebruikers te bepalen. Mensen die lokaal zoeken, krijgen resultaten te zien die fysiek in de buurt zijn, weergegeven in Google Zoeken en Google Maps. Bijvoorbeeld, bij de zoekopdracht ‘webdesign bureau Eelde’ toont Google de meest relevante lokale resultaten in de zogeheten local 3-pack.

Om in deze resultaten te verschijnen, moet je jouw bedrijf aanmelden bij Google Mijn Bedrijf. Hoe je dat doet, lees je verderop. Naast de local 3-pack heb je ook de lokale organische resultaten onder de advertenties. Google bepaalt de posities van websites op basis van relevantie, prominentie en afstand.

Verbeter je lokale vindbaarheid met deze 7 tips 

Nu je begrijpt waarom lokale SEO belangrijk is en wat het betekent, volgen hier zeven tips om je lokale vindbaarheid te verbeteren: 

1. Google Mijn Bedrijf

Registreer je bij Google Mijn Bedrijf als je dit nog niet hebt gedaan. Dit platform zorgt ervoor dat je onderneming sneller herkenbaar wordt voor Google en zichtbaar wordt in de zoekresultaten van Google Maps. Zorg ervoor dat je alle relevante informatie up-to-date houdt. Vul het volgende in:

 • URL van je website: Dit helpt Google en je klanten om je website makkelijk te vinden.
 • Telefoonnummer: Zorg dat dit correct is zodat klanten je direct kunnen bereiken. 
 • Openingstijden: Actuele openingstijden geven klanten de informatie die ze nodig hebben om je te bezoeken. 
 • Adres van je onderneming: Belangrijk voor klanten om je locatie te vinden.
 • Logo en foto’s van je onderneming: Dit maakt je profiel visueel aantrekkelijker en betrouwbaarder. 
 • Servicegebied: Geef aan welke regio’s je bedient.
 • Dienstverlening als service/product aanmaken: Dit geeft klanten een duidelijk beeld van wat je aanbiedt. 

Daarnaast is het belangrijk om beoordelingen van klanten te verzamelen. Positieve recensies verhogen je ranking in de lokale zoekresultaten. Vraag klanten om recensies achter te laten en reageer op deze reviews om betrokkenheid te tonen. Continu nieuwe beoordelingen krijgen en up-to-date houden is essentieel voor een goede positie in de lokale zoekresultaten. 

2. Zorg voor een lokale (contact) pagina 

Het bouwen van een goede lokale (contact-) pagina moet een prioriteit zijn, omdat het de relevantie van je website voor lokale zoekopdrachten vergroot. Een lokale (contact-) pagina is vergelijkbaar met de landingspagina van je Google Mijn Bedrijf-account, maar het fysieke bedrijfsadres hoeft niet per se op deze pagina te staan. Hier zijn enkele situaties waarin een lokale (contact-) pagina ideaal is: 

 • Eén locatie: Je onderneming is gevestigd op één plek, maar je bedient ook klanten in omliggende gebieden.
 • Geen fysieke locatie: Je biedt diensten aan op verschillende locaties zonder een vast adres.
 • Extra onderneming: Je hebt een andere onderneming die je wilt laten ranken in gebieden waar je geen fysiek adres hebt.

Een lokale (contact-) pagina moet relevante informatie bevatten; zoals bedrijfsgegevens, contactinformatie en eventueel een kaartje van Google Maps. Dit verhoogt de kans dat je lokaal gevonden wordt. 

3. Aanmelden bij lokale externe platformen 

Controleer of je website volledig en correct is ingevuld, want Google gebruikt deze informatie om te bepalen hoe dicht je bij de gebruiker bent. Daarnaast helpt het om je bedrijf aan te melden bij lokale externe platformen zoals Foursquare, Yelp, en Tripadvisor. Deze platforms vergroten je lokale bereik en leveren waardevolle backlinks op. 

Het vermelden van je bedrijf op andere relevante websites versterkt je lokale SEO. Hoe vaker jouw website op andere betrouwbare websites wordt genoemd, hoe hoger je zult ranken in de zoekresultaten. Dit proces, bekend als citation building, is een belangrijk onderdeel van lokale SEO. Zorg ervoor dat de informatie consistent en nauwkeurig is op alle platforms om maximale effectiviteit te bereiken. 

4. Verbeter je content voor lokale SEO 

Nu je de administratieve taken voor Google Mijn Bedrijf hebt voltooid, is het tijd om je te concentreren op lokale SEO-content. Deze aanpak is vergelijkbaar met standaard SEO, maar richt zich op een specifieke regio of stad. Gebruik tools zoals de Google Zoekwoordplanner om relevante lokale zoekwoorden te vinden en verwerk deze in je H1-titels, H2-tussenkoppen, metatitels, metabeschrijvingen en URL’s. Voeg per artikel maximaal twee regionale, kwalitatieve externe links toe om je geloofwaardigheid bij Google te vergroten. 

Gebruik recensies, een Google Maps-kaartje en aantrekkelijke content om bezoekers aan te moedigen jouw locatie te bezoeken. Denk ook aan praktische informatie zoals routebeschrijvingen. Zorg ervoor dat je Naam, Adres en Telefoonnummer (NAP-gegevens) duidelijk op je website vermeld staan om je lokale SEO te verbeteren. 

Wat is een contentstrategie?

Een contentstrategie is een plan waarmee je bepaalt hoe je content maakt, distribueert en beheert om je bedrijfsdoelen te bereiken. Dit omvat de keuze van onderwerpen, het bepalen van doelgroepen en het gebruik van SEO-technieken om ervoor te zorgen dat je content gevonden wordt door zoekmachines. Meestal stel je deze op met je SEO specialist.

Foto van laptop met google zoekmachine

5. Effectieve linkbuilding voor lokale SEO

Verzamel backlinks van regionale en relevante websites, zoals lokale bedrijvenverenigingen en gemeentes; door te bloggen, nieuwsbrieven te versturen en persberichten uit te brengen. Richt je op links van lokale domeinen, die belangrijk zijn voor lokale SEO-rankings. 

6. Bereid je website voor op Voice Search

Schrijf teksten die aansluiten bij natuurlijke, gesproken zoekopdrachten, zoals "wat is het dichtstbijzijnde SEO bureau in Groningen?". Gebruik long-tail zoekwoorden die vaak bij deze zoekopdrachten voorkomen. Optimaliseer je website door vragen te identificeren en te beantwoorden die jouw klanten stellen, zodat je beter inspeelt op Voice Search. 

7. Verbeter lokale vindbaarheid door deelname aan events en sponsoring 

Deel vooraf informatie over lokale evenementen waar je aan deelneemt; zoals locatie, data en tijden. Dit verhoogt je zichtbaarheid en betrokkenheid in de lokale community. Verhoog je lokale vindbaarheid door evenementen of teams te sponsoren, vrijwilligerswerk te doen of deel te nemen aan goede doelen. Dit versterkt je merk en vergroot je naamsbekendheid in de regio. 

Local SEO zelf doen of uitbesteden? 

Nu je weet wat lokale SEO voor je bedrijf kan doen, is het tijd om je website met een actieve strategie. Dit vergroot je kansen om hoger te scoren in Google. Wil je deze diensten uitbesteden? Meceda biedt professionele ondersteuning om je online zichtbaarheid te verbeteren.

Neem contact op
Meceda illustratie JP in meeting over webshop

Veelgestelde vragen

Local SEO, of lokale zoekmachine optimalisatie, richt zich op het verbeteren van de zichtbaarheid van je bedrijf in lokale zoekresultaten.

Lokale SEO is belangrijk voor bedrijven vanwege het toenemende aantal zoekopdrachten vanaf verschillende locaties, vooral via mobiele apparaten. Google streeft ernaar gebruikers de beste resultaten tonen, waarbij locatie een steeds belangrijkere rol speelt.

 • Registreer je bij Google Mijn Bedrijf.
 • Zorg voor een lokale (contact-)pagina.
 • Meld je aan bij lokale externe platformen.
 • Verbeter je content voor lokale SEO.
 • Verzamel backlinks van regionale en relevante websites.
 • Bereid je website voor op Voice Search.
 • Deel vooraf informatie over lokale evenementen en sponsoring.

Google Mijn Bedrijf zorgt ervoor dat je onderneming sneller herkenbaar wordt voor Google en zichtbaar wordt in de zoekresultaten van Google Maps. Het biedt ook mogelijkheden om URL’s, telefoonnummers, openingstijden, adressen, logo’s en foto’s in te voeren, wat de zichtbaarheid en betrouwbaarheid verhoogt.

Gebruik tools zoals de Google Zoekwoordplanner om relevante lokale zoekwoorden te vinden en verwerk deze in je H1-titels, H2-tussenkoppen, metatitels, metabeschrijvingen en URL’s. Voeg per artikel maximaal twee regionale, kwalitatieve externe links toe om je geloofwaardigheid bij Google te vergroten. Zorg ervoor dat je Naam, Adres en Telefoonnummer (NAP-gegevens) duidelijk op je website vermeld staan.

Citation building is het vermelden van je bedrijf op andere relevante websites. Hoe vaker jouw website op andere betrouwbare websites wordt genoemd, hoe hoger je zult ranken in de zoekresultaten.

Schrijf teksten die aansluiten bij natuurlijke, gesproken zoekopdrachten, zoals “wat is het dichtstbijzijnde SEO bureau in Groningen?”. Gebruik long-tail zoekwoorden die vaak bij deze zoekopdrachten voorkomen. Optimaliseer je website door vragen te identificeren en te beantwoorden die jouw klanten stellen.

Een contentstrategie is een plan waarmee je bepaalt hoe je content maakt, distribueert en beheert om je bedrijfsdoelen te bereiken. Dit omvat de keuze van onderwerpen, het bepalen van doelgroepen en het gebruik van SEO-technieken om ervoor te zorgen dat je content gevonden wordt door zoekmachines.